МЕСНА БИБЛИОТЕКА У БАНАТСКОМ В. СЕЛУ

Омладинска 2

Банатско В. Село 23312

e-пошта

Месна библиотека у Банатском Великом Селу је у саставу Народне библиотеке „Јован Поповић“ од 24. јануара 1960. године. Имала је 3.819. књига. Ова библиотека је имала нешто дужи прекид у раду. Поново је почела са радом 1988. године и од тада носи име „Бранко Ћопић“. Сада има фонд од 6318 књига на српском језику, од тога 3198 дечјих.

Приступ фонду је слободан, распоред по УДК.

Књижничар: Зорица Јовић.

Радно време: понедељак- петак 08,00-14,00 сати, прва радна субота од 08,00-13,00 сати.

ВЕСТИ

Књижевно вече

Промоција књиге „Банатско Велико Село – прича о селу и људима“ одржана је 14.05.2019. године у свечаној сали Месне заједнице у Банатском Велико Селу. Поред аутора, Бисерке Илијашев и Рајка Поповића, који су говорили о својој књизи књижевно вече је употпунио етномузиколог Милан Вашалић који је побрао громогласни аплауз изводећи изворне песме на диплама. Мештани села су препознали напор наших аутора да се објави ова монографија јер су сва места била попуњена.

Опширније: Књижевно вече

„Банатско Велико Село- Прича о селу и људима“

У четвртак 14.03.2019.године, у препуној  Народној библиотеци „Јован Поповић“ одржана је промоција књиге „Банатско Велико Село – Прича о селу и људима“, аутора Бисерке Илијашев и Рајка – Раје Поповића. Поред аутора о књизи су говорији историчар и књижевник Милан Мицић и професор, архитекта и урбаниста Љиљана Вукајлов. Библиотека је објављивањем ове монографије препознала напор аутора да се историја, традиција, култура, начин живота, мултикултуралност, архитектура и урбанистички план села сачувају од заборава.Кроз  изношење чињеница о просторној организацији, грађењу објеката, колонизацији становника забележене су вредности села и судбине значајних појединаца који су се залагали за развој села . Текст је написан на занимљив начин, а додатно је обогаћен мноштвом мапа, скица, планова, старим и новим фотографијама. Књига је извор релевантних података будућим истраживачима, научницима, урбанистима, историчарима и потомцима колонизованих људи. Она може да послужи као узор за писање текстова о другим насељима, јер има ствраи за памћење. Промоцију је увеличао етномузиколог Милан Вашалић из Банатског Великог Села извођењем песме на диплама.

Опширније: „Банатско Велико Село- Прича о селу и људима“

Поткатегорије